Fem film du ikke vidste var basseret på bøger!

I sidste weekend løb den store oscarfest af staben og netop filmens og litteraturen har altid været tæt forbundne. Mange af de største film i historien som The Godfather, Borte med Blæsten og Harry Potter kommer fra bøger og her ses filmene som en hyldest til bøgerne. Men der er også mange film, der er så gode at de helt har fortrængt mindet om den bog, den var skabt på. Jeg har her lavet en lille liste over nogle af de mest kendte film, som kun de færreste ved er basseret på en bog.

BladeRuner – basseret på  Do Androids Dream of Electric Sheep?

Den første film som her er værd at fremhæve er filmen Blade Runner fra 1982, som i dag betegnes som en de største og bedste sci-fi film. Men selvom de fleste kender filmen, er det nok de færreste der ved at den er basseret på bogen  ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ af Phillip K. Dick. Grunden til at dette blev nedspillet var uden tvivl, at bogens titel i sig selv er med til at røbe noget af filmens store spørgsmål, nemlig om hovedpersonen Deckhard selv er en replicant, som han er sat i verden for at tilintetgøre.  Ikke desto mindre spiller bogen en stor rolle i filmen og ikke mindst i den kommende Blade Runner 2 som udkommer senere i år. Så hvis du glæder dig til den, burde du måske læse bøgerne først!

Gøgereden – One flew over the cuckoo’s nest

Den næste film der er værd at fremhæve er Gøgereden som den heder på dansk. I 1977 tog den alle de store Oscars herunder bedste film, instruktør, mandlige- og kvindlige hovedrolle, samt bedste manuskript, også kaldet ‘The big five’, hvilket er en bedrift, der kun er sket tre gange i alt. Men de færreste ved sikkert, at filmen er basseret på en bog af samme navn af  Ken Kesey. Bogen følger dog langt hen ad vejen samme handling som filmen, men netop på grund af filmens mange priser, er mindet om denne ellers fantastiske bog faldet i baggrunden.

Jack Reacher – Den ukendte spionserie 

En anden film som mange ikke forbinder med sin litterære baggrund er de Tom Cruise producerede action film Jack Reacher. Indtil videre har Tom Creusie produceret og spillet hovedrollen i to film, som den amerikanske superagent der hele tiden kommer i problemer. Og hvis du har været glad for disse film, bør du straks hoppe ned i den nærmeste boghandel, eller logge ind hos Amazon. For selvom der kun har været to film, så er der faktisk mere end 21 udgivne bøger, samt endnu en på vej. Serien er skrevet af den britiske forfatter Lee Child. Den første bog udkom allerede i 1997 – og endnu en forventes at udkomme senere i år.

Den Grønne Mil –  Stephen Kings glemte best seller

Den næst bog som er gledet i baggrunden på grund af en films sucess er Stephen Kings bog ‘Den Grønne Mil’. Bogen udkom i 1996, og blev hurtig en stor succes og blev derefter filmatiseret i 1999 med Tom Hanks og Michael Clarke Duncan i hovedrollerne.

På grund af filmens mange oscarnomineringer og stjernespækkede cast, blev bogen dog hurtigt fortrængt til fordel for filmen. Dog er filmen en 100% kopi af bogen, så man går ikke glip af noget, hvis man har læst bogen men ikke set filmen, eller omvendt.

The Deer Hunter – Michael Ciminos mesterværk

En sidste film som hjemtog en række af de mest prestigtiøse oscars i 1970’erne var filmen The Deer Hunter. Filmen er især kendt for sine barske sildringer af Vietnamkrigen smat ikke mindst sin uhyggelige scene med russisk roulette.

Netop på grund af denne voldsomme skildring glemte mange hurtigt at filmen faktisk var basseret på en tekst ved navn ‘The Man who Came to Play’ skrevet af Louis Garfinkle and Quinn K. Redeker der dog handlede om Las Vegas og russisk roulette. Filmens instruktør Michael Cimino valgte dog at omskrive hele plottet til en krigsfilm og skabte en af 1970’ernes største og mest mindeværdige film!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *